🎉 We hebben onze nieuwe WordPress plug-in gelanceerd! Download nu

Zaken doen op het Afrikaanse continent: Franstalige landen in Afrika

Er zijn veel redenen om zaken te doen op het Afrikaanse continent. Het continent is rijk aan natuurlijke hulpbronnen, heeft een snel groeiende bevolking en herbergt enkele van de snelst groeiende economieën ter wereld. Bij het zakendoen op het Afrikaanse continent is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de verschillende landen die Frans als officiële taal spreken. Deze landen, bekend als Franstalige landen, zijn te vinden in veel verschillende regio’s van het Afrikaanse continent.

Franstalige landen zijn te vinden in Noord-Afrika, waaronder

  • Algerije
  • Tunesië

Zakendoen in Franstalig Afrika

Bij het zakendoen met Franstalige landen is het belangrijk rekening te houden met culturele verschillen. Zo wordt het in veel Franstalige landen als onbeleefd beschouwd om een geschenk te weigeren. Relatiegeschenken worden vaak aan het begin van een zakenrelatie gegeven en hebben meestal een bescheiden waarde. Het is ook belangrijk zich bewust te zijn van het belang van persoonlijke relaties bij zakelijke transacties. In Franstalige landen is het niet ongebruikelijk dat zaken worden gedaan tussen vrienden of familieleden.

Economieën en landen verschillen

Afrika is geen land, maar een continent. Besef dat. De Franstalige landen verschillen in economie, cultuur, religie en levenswijze van de bevolking. De economie van Ivoorkust bijvoorbeeld is voornamelijk gebaseerd op landbouw; Senegal is afhankelijk van het toerisme; terwijl landen als Kameroen, Gabon en de Republiek Congo afhankelijk zijn van de olie- en gasindustrie. In landen als Burkina Faso en Niger wint ook de mijnbouw aan belang.

Buitenlandse investeringen in Franstalig Afrika werden in het verleden gedomineerd door Franse bedrijven. Deze trend is echter aan het veranderen. Australische bedrijven investeren in de mijnbouwsector, terwijl bedrijven uit het Midden-Oosten en Azië geld steken in de landbouwsector. Ook investeerders uit Noord-Afrika en Engelstalige landen op het continent hebben hun oog laten vallen op de regio.

Bedrijfscultuur

Zoals overal ter wereld hebben Franstalige Afrikaanse landen hun eigen unieke zakencultuur. Uit het onderzoek blijkt dat “Franstaligen graag omgaan met mensen die hen kunnen onderwijzen en coachen op een beschaafde manier, zonder arrogantie, down to earth, en die oprecht geïnteresseerd zijn in de ontwikkeling van anderen”.

In veel Franstalige regio’s bestaat een “leiderscultuur”, waarbij mensen verwachten dat het hoofd van de organisatie oplossingen heeft voor elk probleem. Dit in tegenstelling tot landen als Zuid-Afrika, waar meer nadruk ligt op teamwerk.

Voor buitenlandse bedrijven is het ook belangrijk een positieve impact te hebben op de gemeenschappen waar zij actief zijn. Daarnaast is het belangrijk om lokale partnerschappen ter plaatse te hebben. In Franstalig Afrika is het zeker iets dat mensen zal motiveren om je serieuzer te bekijken. Een partner kan ter plaatse ervaring of kennis hebben die jij niet hebt.

Heb je nog vragen?

Vul dan onderstaand formulier in.

Gerelateerde blogs: